![Aleksandra Zaprutko-Janicka-[PL]Okupacja od kuchni: kobieca sztuka przetrwania](https://www.biblrac.pl/okladki/xpolecane_audiobook_luty_2018_okladka_1519809018.jpg.pagespeed.ic.aNFEMZDnMv.jpg)
Author: | Aleksandra Zaprutko-Janicka |
Reader: | Elżbieta Kijowska |
Translator: | |
Publisher: | Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym |
Year of publication: | 2016 |
Species: | |
Audiobook available at: | Mediateka |
Poruszający obraz świata, w którym żywność szmugluje się w trumnach, zarżniętą świnię przebiera za staruszkę by uniknąć niemieckiej kontroli, a hitlerowska propaganda tłumaczy wychudzenie Polek dbaniem o figurę. W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Generał Bór-Komorowski zjadł kota w śmietanie i nawet o tym nie wiedział. Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku. To także niezwykła książka kucharska: pełna oryginalnych przepisów i praktycznych porad. Możesz sprawdzić, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy! I odkryć wiele zapomnianych potraw. "Okupacja od kuchni" to nie tylko historia walki z głodem – to przede wszystkim historia polskiej zaradności i hartu ducha!
[Źródło: www.empik.com)