Author: | Łukasz Łuczaj |
Translator: | |
Publisher: | Nasza Księgarnia |
Year of publication: | 2013 |
Serie: | |
Species: | Literatura naukowa i popularnonaukowa |
Book available at: | Wypożyczalnia Główna |
„Dzika kuchnia” Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.
W książce znalazło się sto kilkadziesiąt przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidło z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną.
Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie oraz poszukiwaniu natury i ucieczki od cywilizacji.
Czym różni się ta książka od wcześniejszej pozycji autora ("Dzikie rośliny jadalne Polski")?:
- skupia się na najważniejszych dla przeciętnego czytelnika gatunkach, ale omawia je bardzo dokładnie
- bardzo bogato ilustrowana (zdjęcia roślin i potraw) i zawiera wiele przepisów
- zawiera najnowsze odkrycia Łukasza [Żródło: www.luczaj.com]