zaloguj się bip Szukaj
Zamknij
Znajdź książkę, muzykę, film...

Świat literatury współczesnej

21 kwietnia, tuż przed Światowym Dniem Książki, w raciborskiej bibliotece odbyło się kolejne szkolenie bibliotekarzy miasta i powiatu w ramach projektu „Bibliotekarz doskonały”. Tym razem uczestnicy mieli okazję zapoznać się z polską i zagraniczną literaturą wartą czytania, jej głównymi nurtami, przedstawicielami oraz dziełami. Zagadnienia omówiła dr Anna Marchewka krytyk i literaturoznawca na Uniwersytecie Jagiellońskim.

W trakcie swojego wykładu przywołała i omówiła wiele powieści, niekoniecznie medialnych, które jak się wyraziła „są dużą przygodą czytania”. Zachęcała do sięgania nie tylko po książki nagrodzone w konkursach i plebiscytach ale również te nominowane. „Nie ważne kto wygrywa, ale kto jest nominowany” – powiedziała dr Anna Marchewka. Zachęcała również do śledzenia Polskich nagród literackich, a w szczególności Nagrodę Literacką Gdynia. Po spotkaniu można było wypożyczyć książki omawiane przez dr Annę Marchewkę.

Zadanie dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Tagi: Świat literatury współczesnej, bibliotekarz doskonały

Galeria - Marchewka 21.04.2017
Jak mogę...
wybierz stronę
zapisać się do biblioteki?
zamówić/ zarezerwować książkę?
przedłużyć termin zwrotu?
przetwarzanie danych osobowych
Kalendarz
śro
22
sty
śro
29
sty
Niezła Sztuka
kategoria: Warsztaty i kursy
data: 22-29.01.2025
godz.: 14:30
miejsce: Filia nr 9 Brzezie, ul. Myśliwska 9
sob
25
sty
Kafejka językowa: „Mówimy po polsku”
kategoria: Klub biblioteczny
data: 25.01.2025
godz.: 11:00
miejsce: Biblioteka, ul. Kasprowicza 12
wto
28
sty
Klub Malucha: Bal Karnawałowy
kategoria: Klub Malucha
data: 28.01.2025
godz.: 9:00
miejsce: Filia nr 2 Ostróg, Bielska 12
Zaproponuj tytuł
 
Jeśli chcesz wysłać wiadomość, kliknij parasol.
Zapytaj bibliotekarza
 
Jeśli chcesz wysłać wiadomość, kliknij parasol.
Portal https://www.biblrac.pl/ wykorzystuje pliki cookies, czyli tzw "ciasteczka". W przypadku braku akceptacji korzystania z plików cookies prosimy o opuszczenie strony.
Zamknij