zaloguj się bip Szukaj
Zamknij
Znajdź książkę, muzykę, film...

Świat literatury współczesnej

21 kwietnia, tuż przed Światowym Dniem Książki, w raciborskiej bibliotece odbyło się kolejne szkolenie bibliotekarzy miasta i powiatu w ramach projektu „Bibliotekarz doskonały”. Tym razem uczestnicy mieli okazję zapoznać się z polską i zagraniczną literaturą wartą czytania, jej głównymi nurtami, przedstawicielami oraz dziełami. Zagadnienia omówiła dr Anna Marchewka krytyk i literaturoznawca na Uniwersytecie Jagiellońskim.

W trakcie swojego wykładu przywołała i omówiła wiele powieści, niekoniecznie medialnych, które jak się wyraziła „są dużą przygodą czytania”. Zachęcała do sięgania nie tylko po książki nagrodzone w konkursach i plebiscytach ale również te nominowane. „Nie ważne kto wygrywa, ale kto jest nominowany” – powiedziała dr Anna Marchewka. Zachęcała również do śledzenia Polskich nagród literackich, a w szczególności Nagrodę Literacką Gdynia. Po spotkaniu można było wypożyczyć książki omawiane przez dr Annę Marchewkę.

Zadanie dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Tagi: Świat literatury współczesnej, bibliotekarz doskonały

Galeria - Marchewka 21.04.2017
Jak mogę...
wybierz stronę
zapisać się do biblioteki?
zamówić/ zarezerwować książkę?
przedłużyć termin zwrotu?
przetwarzanie danych osobowych
Kalendarz
pią
02
maj
Dzień Gwiezdnych Wojen
kategoria: Inne
data: 02.05.2025
godz.: 10.00-21.00
miejsce: Stacja Młodych, Plac Dworcowy 1
pon
05
maj
Wyspy Owcze-między wiatrem a ciszą: slajdowisko Łukasza Czogalika
kategoria: Slajdowisko
data: 05.05.2025
godz.: 16.30
miejsce: Filia Publiczno-Szkolna nr 10 Markowice, ul. Jordana 6
pon
05
maj
English Conversation Club
kategoria: Angielski
data: 05.05.2025
godz.: 17:00
miejsce: Biblioteka, ul. Kasprowicza 12
Zaproponuj tytuł
 
Jeśli chcesz wysłać wiadomość, kliknij walizkę.
Zapytaj bibliotekarza
 
Jeśli chcesz wysłać wiadomość, kliknij walizkę.
Portal https://www.biblrac.pl/ wykorzystuje pliki cookies, czyli tzw "ciasteczka". W przypadku braku akceptacji korzystania z plików cookies prosimy o opuszczenie strony.
Zamknij