12 listopada 2024 r. odbyły się warsztaty kulinarne. Gotowanie w bibliotece? Czemu nie! Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna w Raciborzu zaprosiła młodzież na warsztaty kulinarne, które poprowadziła dietetyk Magdalena Kopel oraz Dawid Dymel z Dymel Catering Dietetyczny. Wydarzenie odbyło się w ramach projektu #młodzieżczyta. Warsztaty zaczęły się od przygotowania… deseru - galaretki z jogurtem i owocami. Podczas gdy deser tężał w lodówce, uczestnicy zajęli się przygotowywaniem obiadu. Prowadzący opowiedzieli młodzieży o tym, jakie produkty są najlepsze i najłatwiejsze do przygotowania (na przykład zamiast zwykłego makaronu użyty został makaron ryżowy, którego nie trzeba gotować). Uczestnicy dowiedzieli się również jak dokładnie „obskubać” udko kurczaka, które sklepowe mieszanki warzywne, przyprawy i sosy są najzdrowsze oraz jaka dieta jest najlepsza dla młodych ludzi. Magdalena Kopel zrobiła rozpiskę kaloryczną wszystkich dań, które młodzież przygotowała. Każdy wyszedł również ze spotkania z wysokobiałkowym, zdrowym koktajlem w ręce. Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego. Galeria - Kuchnia Młodych-warsztaty |