zaloguj się bip Szukaj
Zamknij
Znajdź książkę, muzykę, film...

Świat literatury współczesnej

21 kwietnia, tuż przed Światowym Dniem Książki, w raciborskiej bibliotece odbyło się kolejne szkolenie bibliotekarzy miasta i powiatu w ramach projektu „Bibliotekarz doskonały”. Tym razem uczestnicy mieli okazję zapoznać się z polską i zagraniczną literaturą wartą czytania, jej głównymi nurtami, przedstawicielami oraz dziełami. Zagadnienia omówiła dr Anna Marchewka krytyk i literaturoznawca na Uniwersytecie Jagiellońskim.

W trakcie swojego wykładu przywołała i omówiła wiele powieści, niekoniecznie medialnych, które jak się wyraziła „są dużą przygodą czytania”. Zachęcała do sięgania nie tylko po książki nagrodzone w konkursach i plebiscytach ale również te nominowane. „Nie ważne kto wygrywa, ale kto jest nominowany” – powiedziała dr Anna Marchewka. Zachęcała również do śledzenia Polskich nagród literackich, a w szczególności Nagrodę Literacką Gdynia. Po spotkaniu można było wypożyczyć książki omawiane przez dr Annę Marchewkę.

Zadanie dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Tagi: Świat literatury współczesnej, bibliotekarz doskonały

Galeria - Marchewka 21.04.2017
Jak mogę...
wybierz stronę
zapisać się do biblioteki?
zamówić/ zarezerwować książkę?
przedłużyć termin zwrotu?
przetwarzanie danych osobowych
Kalendarz
śro
03
kwi
CZARNOBYL. Strefa wykluczenia - spotkanie z Borysem Tynką
kategoria: Spotkania autorskie dla dorosłych
data: 03.04.2024
godz.: 18:00
miejsce: Biblioteka, ul. Kasprowicza 12
czw
04
kwi
BASTION Raciborski Klub Fantastyki
kategoria: Bastion
data: 04.04.2024
godz.: 15:00
miejsce: Biblioteka, ul. Kasprowicza 12
pią
05
kwi
Klub Gier Planszowych
kategoria: Gry planszowe
data: 05.04.2024
godz.: 15:00
miejsce: Biblioteka, ul. Kasprowicza 12
Zaproponuj tytuł
 
Jeśli chcesz wysłać wiadomość, kliknij parasol.
Zapytaj bibliotekarza
 
Jeśli chcesz wysłać wiadomość, kliknij parasol.
Portal https://www.biblrac.pl/ wykorzystuje pliki cookies, czyli tzw "ciasteczka". W przypadku braku akceptacji korzystania z plików cookies prosimy o opuszczenie strony.
Zamknij