zaloguj się bip Szukaj
Zamknij
Find book, music, movie...

[PL]Świat literatury współczesnej

[PL]

21 kwietnia, tuż przed Światowym Dniem Książki, w raciborskiej bibliotece odbyło się kolejne szkolenie bibliotekarzy miasta i powiatu w ramach projektu „Bibliotekarz doskonały”. Tym razem uczestnicy mieli okazję zapoznać się z polską i zagraniczną literaturą wartą czytania, jej głównymi nurtami, przedstawicielami oraz dziełami. Zagadnienia omówiła dr Anna Marchewka krytyk i literaturoznawca na Uniwersytecie Jagiellońskim.

W trakcie swojego wykładu przywołała i omówiła wiele powieści, niekoniecznie medialnych, które jak się wyraziła „są dużą przygodą czytania”. Zachęcała do sięgania nie tylko po książki nagrodzone w konkursach i plebiscytach ale również te nominowane. „Nie ważne kto wygrywa, ale kto jest nominowany” – powiedziała dr Anna Marchewka. Zachęcała również do śledzenia Polskich nagród literackich, a w szczególności Nagrodę Literacką Gdynia. Po spotkaniu można było wypożyczyć książki omawiane przez dr Annę Marchewkę.

Zadanie dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Tagi: Świat literatury współczesnej, bibliotekarz doskonały

Gallery - Marchewka 21.04.2017
How do I...
Choose page
Sing up to library?
Order/reserve a book?
Extend returing time?
[PL]przetwarzanie danych osobowych
Calendar
Mon
02
Oct
[PL]Spotkanie z Anną Goc oraz otwarcie wystawy prac uczniów SOSWNIS w Raciborzu
Category: ,
date: 02.10.2023
hr.: 17:00
Place: Biblioteka, ul. Kasprowicza 12
Tue
10
Oct
Tue
24
Oct
[PL]Kawiarenka seniora
Category:
date: 10-24.10.2023
hr.: 11.00
Place: Biblioteka ul. Kasprowicza 12
Tue
10
Oct
[PL]Kafejka językowa
Category: [PL]Spotkanie w bibliotece
date: 10.10.2023
hr.: 16.00 – 18.00
Place: Biblioteka ul. Kasprowicza 12
Zaproponuj tytuł
 
If you want to send message, click here parasol.
Zapytaj bibliotekarza
 
If you want to send message, click here parasol.
Portal https://www.biblrac.pl/ wykorzystuje pliki cookies, czyli tzw "ciasteczka". W przypadku braku akceptacji korzystania z plików cookies prosimy o opuszczenie strony.
Zamknij